Un mic ghid terapeutic al curei cu struguri

Studii riguroase, făcute în laboratoare şi clinici de prestigiu din lume, demonstrează că strugurii, consumaţi din belşug, rivalizează ca acţiune terapeutică cu o întreagă industrie de medicamente. La loc de frunte se află rezultatele privitoare la acţiunea de prevenire a bolilor tumorale, inclusiv a cancerului, cercetări in vitro şi chiar de laborator, punând în evidenţă faptul că acidul elagic conţinut de struguri reduce cu până la… 70% incidenţa cancerului, în special a celui pulmonar.

Hipertensiune

– în formele uşoare de hipertensiune, cura cu struguri este un remediu excelent şi foarte blând. Ea nu le este însă recomandată celor cu hipertensiune gravă, cărora medicul le-a contraindicat aportul de lichide în organism.

Bolile de ficat (hepatită, sechele post-hepatice)

– cura trebuie făcută cel puţin o dată pe an, după ea evitându-se consumul alimentelor grase, grele, prăjeli etc.

Obezitate şi îngrăşare

– toate cele trei cure cu struguri vizează explicit o scădere mai mult sau mai puţin bruscă în greutate. Important este că, pe lângă acest efect, se produce şi o eliminare masivă a toxinelor din corp, care va favoriza apoi menţinerea greutăţii în limitele pe care le dorim.

Afecţiuni biliare

– cura cu struguri este recomandată mai ales în tratamentul dispepsiei, a colecistitei şi pentru prevenirea şi tratamentul litiazei biliare în forme uşoare.

Digestie lentă

– se recomandă ca strugurii (nu foarte dulci) să fie consumaţi cu minimum 30 de minute înainte de masă.

Constipaţie

– strugurii stimulează digestia, peristaltismul intestinal, cojile lor acţionând ca un „piston natural” care împinge din colon materiile reziduale.

Gută

– strugurii în cantitate mare mobilizează şi elimină din organism acidul uric.

Tulburări hormonale la femei

– se pare că strugurii au efecte cu totul deosebite asupra gonadelor şi glandelor cortico-suprarenale, care secretă o bună parte din hormonii frumuseţii feminine. Din acest motiv cura cu struguri este indicată contra îmbătrânirii premature a pielii, hirsutismului (creşterea firelor de păr în zone nespecifice la femei), acneei, uzurii fizice pe fond de stres, eczemelor de etiologie necunoscută.

Menometroragii

– se recomandă mai ales strugurii roşii şi negri mai bogaţi în taninuri, care reduc cantitatea de sânge menstrual şi chiar opresc sângerarea.

Anemie

– mai ales strugurii roşii şi negri conţin substanţe antianemice în cantităţi importante, în plus, vitaminele din complexul B ajută la fixarea fierului.

Hemoroizi

– strugurii cu tot cu coajă sunt un remediu extraordinar contra constipaţiei şi în acelaşi timp, un tonic venos. Cura cu struguri, împreună cu remediile locale (unguent de tătăneasă, de cătină) este o combinaţie infailibilă în această afecţiune.

Contraindicaţii la cura cu struguri

Bolile în care este strict contraindicată cura cu struguri sunt: diabetul, problemele renale grave, hipertensiunea gravă, retenţia de apă în ţesuturi, colita de fermentaţie, diareea cronică.

Lasă un răspuns