Tinerețe fără bătrânețe – Ceaiul de Salvie

Salvia este o adevărată regină a lumii vegetale, de aceea a și fost considerată plantă sacră. Se credea că cel care va consuma salvie încă de la începutul primăverii, va întineri şi el odată cu natura și că cine are salvie în grădină nu lasă bătrânețea să se apropie.

Din punct de vedere chimic, planta conţine vitamina B1, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sodiu, fier, mangan, zinc, cupru, molibden. Dar mai prezintă ceva deosebit de prețios și anume un ulei eteric complex. Din îmbinarea tuturor acestor principii active rezultă acţiunea coleretică, carminativă și antispastică a salviei, ce favorizează cu succes eliminarea gazelor din intestine.

Asocierea salviei, bogată în substanţe biologic active cu topinamburul, ce are un conţinut ridicat de inulină,   realizează un excelent produs natural,  extrem de eficace în îmbunătăţirea digestiei și stimularea dezvoltării florei intestinale. În plus, favorizează captarea metalelor grele şi eliminarea lor din organism.

Un excelent ceai antibalonare: ceaiul de salvie și topinambur

Până la un punct, balonarea este normală și apare atunci când   organismul descompune mâncarea în produşi ce pot fi absorbiţi din tractul digestiv. Cu această ocazie se produc gaze în stomac şi  intestine, dându-ne senzația unui abdomen foarte plin,  umflat, în tensiune, ba uneori și o durere confuză.

În mod evident,  avem un disconfort ce poate fi însoțit și de râgâială ori flatulenţă, sau poate chiar amândouă, diconfortce ar trebui să ne părăsească repede. Cum am arătat deja, între anumite limite balonarea este naturală, dar dacă durează ore întregi după fiecare masă a zilei și ne reduce capacitatea de participare la activitățile zilnice, atunci se impune să intervenim! – recomandă dr. în farmacie Anca Daniela Raiciu.

Ceaiul de salvie şi topinambur reglează tranzitul intestinal, stimulează dezvoltarea microorganismelor specifice florei normale, inhibând germenii patogeni la nivelul intestinului gros, reglează şi îmbunătăţeşte absorbţia de calciu şi a altor substanţe nutritive în organism.

Ceaiul de salvie şi topinambur se recomandă pentru suplimentarea dietei în tulburări de tranzit şi disconfort abdominal legat de tulburările funcţionale digestive şi ale căilor biliare şi pancreatice. Împiedică procesele fermentative şi favorizează eliminarea gazelor din intestin, modificând flora patogenă intestinală afectată într-una normală.

Cum se prepară ceaiul antibalonare din salvie și topinambur

Ceaiul de salvie şi topinambur se prepară din 2 plicuri, prin infuzare timp de 10 – 15 minute în 250 ml apă fierbinte. Infuzia se consumă neîndulcită, călduţă sau rece de 2 – 3 ori pe zi.

Iuliana Zamfir

Lasă un răspuns