Rășina și Cetina de Brad, medicamente vegetale

Medicamente proaspete, de sezon

Fără a ţine seama de capriciile şi paradoxurile iernii, care pare că nu poate să-şi intre în drepturi, lipsindu-ne de ninsori şi zăpezi, natura îşi urmează netulburată tainicul său curs. În aparenta lor încremenire, copacii îşi dezvoltă mugurii care vor erupe în primăvară, în vreme ce rădăcinile acumulează întruna seve, pentru anotimpul exploziei vegetale. În pădurile de la munte, brazii şi pinii secretă acum, spre sfârşitul lui ianuarie, maximumul de uleiuri aromate şi volatile – care îi vor ajuta să treacă cu bine prin iarnă.

Dincolo de încremenirea aparentă a anotimpului, lumea vegetală are „abilitatea” de a se menţine într-o continuă transformare, mereu atentă la primejdiile din exterior. Din acest proces continuu de adaptare şi de transformare a plantelor rezultă şi o multitudine de remedii puternice, pe care noi, oamenii, le putem folosi pentru a ne ocroti sănătatea. Două dintre ele, răşina şi cetinile de brad – sunt cele mai accesibile medicamente vegetale proaspete ale acestui sezon.

Unde găsim şi cum recoltăm răşina

Răşina de brad se acumulează pe trunchiul arborelui, acolo unde acesta a fost rănit, ea având un rol de dezinfectant şi de cicatrizant. Ca atare, o vom putea recolta de pe orice traseu turistic montan, deoarece – veţi vedea – în aceste zone, brazii sunt, din păcate, adesea scrijeliţi şi au scurgeri mari de răşină.

Răşina se desprinde de pe trunchi cu ajutorul unui cuţitaş, doar de acolo unde stratul este gros şi nu mai este nevoie să răzuim trunchiul, pentru a nu-l răni în plus şi pentru a nu lua şi bucăţi de scoarţă, care ulterior ne vor deranja în procesul preparării.

Răşina se poate depozita în pungi de plastic, dar nu mai mult de câteva zile, deoarece le va dizolva, sau în cutii metalice, în cazul în care vrem să o ţinem o perioadă mai lungă de timp (termenul sau de valabilitate este de 3-4 ani).

Preparate pe bază de răşină

Tinctură

Se obţine foarte simplu, amestecând un pahar (200 ml) de alcool alimentar tare, de 80-90 de grade, cu 3-4 linguri de răşină. Amestecul se pune într-un borcan care se va închide ermetic şi se lasă minimum 3 zile într-un loc călduţ, agitându-l periodic, aşa încât răşina să se dizolve cât mai bine. Apoi preparatul se filtrează, iar tinctura rezultată se depozitează în sticluţe care vor fi închise şi ele ermetic. Tinctura de răşină de brad este un remediu cicatrizant, antiinfecţios şi antiinflamator comparabil cu propolisul, dar mult mai bine tolerat de către organism.

Unguent

Se prepară din şapte linguri de untură, o lingură de răşină de brad cât mai curată şi câte o linguriţă de miere zaharisită şi de ceară de albine (ambele le găsim în pieţe, la apicultori). Mai întâi se pune într-un vas la foc mic untura şi se lasă până devine lichidă, după care se adaugă răşina şi ceara, care se lasă şi ele să se dizolve complet, după care se ia vasul de pe foc, se adaugă mierea şi se lasă să se răcească. Cât mai este cald, unguentul se toarnă într-un borcan, care va fi închis şi lăsat în frigider, unde se poate păstra până la trei luni.

Ulei cu răşină

Într-o oală cu apă clocotită, ţinută pe foc mic, se pune un vas cu 100 ml (jumătate de pahar) de ulei de măsline, care se lasă să se încălzească. După ce uleiul a devenit fierbinte, se pune o lingură de răşină şi se amestecă bine până se dizolvă complet, după care se filtrează, se lasă să se răcească şi se pune într-o sticlă care va fi închisă ermetic. Cu acest ulei se fac fricţionări pentru combaterea afecţiunilor respiratorii şi se aplică pe arsuri de gravitate mică şi pe contuzii, pentru o vindecare rapidă.

Răşina în tratamente interne

Cistite, cistite cu hemoragie, infecţii renale. Se ia de 3 ori pe zi câte o linguriţă de tinctură de răşină de brad, dizolvată în jumătate de pahar de apă. Preparatul se administrează pe stomacul gol, în cure de minimum 14 zile, având efecte antiinfecţioase, cicatrizante şi regenerative epiteliale foarte puternice. De asemenea, răşina de brad (şi într-o măsură şi mai mare cea de pin) are efecte de stimulare a diurezei şi a activităţii rinichilor, similare tincturii de ienupăr, dar fără acţiunea iritativă a acesteia.

Tuse. Se ia de 3-4 ori pe zi câte o linguriţă de tinctură de răşină, amestecată cu o lingură de miere lichidă. Este un excelent calmant, dezinfectant şi stimulent imunitar pentru zona gâtului.      

Tabagism. Se administrează, o dată la patru ore, o jumătate de linguriţă de tinctură de răşină de brad, amestecată cu o linguriţă de miere de salcâm. Acest preparat decongestionează arborele bronşic de secreţii şi, se pare, reduce dorinţa de a fuma, fiind de ajutor celor care vor să renunţe la acest viciu extrem de periculos pentru sănătate.

Balonare şi colici abdominale, care apar în contact cu frigul. Se administrează înainte de a ieşi din casă o linguriţă de tinctură pusă pe o bucăţică de pâine uscată.

Infecţii intestinale, colită de fermentaţie. Vreme de trei săptămâni se administrează înainte de fiecare masă o bucăţică de pâine uscată, pe care s-a pus o linguriţă de tinctură de răşină. Se iau minimum trei doze pe zi.

Răşina în tratamente externe

Răcelile de tot felul. Se face un masaj al întregului corp, insistându-se asupra zonei toracice, cu ulei de răşină preparat după metoda de mai sus. Este un remediu popular, care se foloseşte atât pentru prevenirea îmbolnăvirilor, cât şi pentru vindecarea rapidă.

Amigdalită. Se face gargară cu două linguriţe de tinctură de răşină dizolvată în puţină apă. Această procedură are un efect antimicrobian şi stimulent imunitar rapid, fiind recomandată şi în faringită, traheită, faringo-amigdalită etc.

Negi. O bucăţică de răşină se pune pe locul afectat şi se acoperă cu un plasture care să o fixeze. Răşina se ţine 24 de ore, după care se schimbă, tratamentul făcându-se 7 zile la rând.

Răni. Se cicatrizează mult mai repede şi fără urme, dacă se tratează cu tinctură de răşină. Aceasta se aplică folosind un tampon de vată, cu care se înmoaie locul afectat, curăţat bine în prealabil.

Arsuri. Atunci când sunt de gravitate mică, se tratează cu unguentul de răşină, a cărui reţetă am prezentat-o anterior. Arsurile de gravitate mai mare se tratează într-o primă fază cu tinctură de răşină, pentru a preveni infecţia, după mai multe zile folosindu-se unguentul.

Eczeme infecţioase uscate. Se tratează cu comprese cu tinctură de răşină, care se ţin timp de un sfert de oră, pentru a înmuia tegumentele, după care se lasă să se usuce, iar deasupra se pune o peliculă de ulei de răşină. Acelaşi tratament se aplică în cazul contuziilor (vânătăilor), efecte mai bune obţinându-se prin utilizarea unguentului în locul uleiului.

Precauţii şi contraindicaţii La anumite persoane, răşina poate provoca reacţii alergice, atât administrată intern, cât şi în contact cu pielea. Din acest motiv, înainte de a începe un tratament cu acest produs, este necesar să facem un test, administrând intern sau aplicând pe piele câteva picături de tinctură şi văzând care este reacţia. Dacă apar senzaţii neplăcute de iritaţie, inflamaţie, dacă se declanşează catar respirator sau apare înroşirea pielii, nu va fi făcut tratament cu răşină. Răşina dizolvă substanţa din care este alcătuită dantura, motiv pentru care nu se administrează pe cale bucală decât sub formă de tinctură.

Tratament cu cetini de brad

În această perioadă, în acele bradului este secretată o foarte mare cantitate de uleiuri aromatice cu efecte vindecătoare excepţionale. Aflate la îndemână, e păcat să nu le folosim.

Sirop din ace de brad -Se prepară din acele de brad desprinse de pe cetini cu ajutorul unui cuţit, spălate şi strivite ulterior pe o planşetă de lemn, cu un sucitor. Se umple un borcan pe un sfert cu aceste ace de brad, după care se adaugă deasupra miere, până se umple complet. Se închide ermetic. Se ţine pe calorifer sau în apropierea unei surse de căldură vreme de trei săptămâni, după care siropul obţinut se filtrează. Are un miros foarte puternic de brad (mult mai puternic decât cel preparat din muguri).

Se va folosi în următoarele afecţiuni:

Tuse persistentă, imunitate scăzută a segmentului respirator. Se administrează câte o jumătate de linguriţă de sirop de ace de brad, de 6 ori pe zi. Tratamentul durează minimum 7 zile şi are efecte antiinfecţioase, imunostimulente şi regenerative puternice.

Apetit alimentar excesiv. Se administrează cu cinci minute înainte şi după masă, câte o lingură de sirop de ace de brad, fără apă. Acest preparat este foarte bun şi ca desert, întrucât inhibă pentru o perioadă destul de mare apetitul pentru dulciuri.

Oboseală intelectuală. Se iau 1-2 linguriţe de sirop de ace de brad, atunci când trebuie făcut un efort mental prelungit. Mierea din sirop redresează rapid glicemia şi hrăneşte creierul, în timp ce uleiul volatil din ace are efecte tonice psihice şi cerebrale.

Sterilitate la femei. Se face o cură de 1-2 luni cu sirop de ace de pin (se prepară întocmai ca şi cel din ace de brad). Acele de pin au efecte puternice de stimulare şi de reglare a activităţii glandelor sexuale la femei.

Baie aromatică din cetini de brad

Cinci mâini de cetini de brad mărunţite (ace cu crenguţe cu tot) se pun la macerat în doi litri de apă, la temperatura camerei, vreme de opt-zece ore (de dimineaţă până după-amiaza). După trecerea acestui interval de timp, preparatul se strecoară, maceratul rezultat punându-se deoparte, în timp ce planta rămasă se pune în alţi doi litri de apă clocotită şi se lasă să stea acoperită până se răceşte, după care se filtrează.

În final, se combină cele două preparate (maceratul şi infuzia răcită) şi se vor pune în apa de baie, care va fi la o temperatură de 38-39 de grade Celsius. Baia durează 20-30 de minute, după care pacientul se va usca puţin prin tamponare cu prosopul şi va rămâne să se odihnească, la loc foarte călduros, timp de o jumătate de oră.

Iată câteva recomandări ale acestei băi:

Artrită, poliartrită reumatoidă. Se fac de 2-3 ori pe săptămână aceste băi cât mai fierbinţi, care au efecte foarte puternice, mai ales în perioadele reci ale anului.

Prevenirea răcelilor şi gripelor. Se fac de 1-2 ori pe săptămână băi cu cetini de brad. Uleiurile volatile degajate din acele de brad au efecte excepţionale asupra întregului aparat respirator, fiind un excelent mijloc profilactic, dar şi pentru tratarea în faza incipientă a gripei şi guturaiului.

Oboseală fizică şi psihică. Se fac băi calde cu cetini de brad, la sfârşitul zilei. Medicul Bach (fondatorul terapiei florale) spunea despre cetinile de brad că sunt un excelent tonic psihic, util în stările de oboseală, epuizare, dar şi împotriva… descurajării, auto-condamnării şi deznădejdii.

1 thought on “Rășina și Cetina de Brad, medicamente vegetale”

  1. Pingback: Remedii naturiste care stimulează imunitatea împotriva gripei

Lasă un răspuns