Parodontoza: care sunt cauzele și cum se tratează?

Cauza paradontozei nu este cunoscuta, se presupune ca apare din cauza unui dezechilibru neuroendocrin, in prezenta factorilor predispozanti si favorizanti (stresul).

Este necesar un regim igienico-dietetic.

Spalatul pe dinti dimineata si seara inainte de culcare.

        – Ca sa nu se obisnuiasca flora bucala cu acelasi tip de pasta de dinti, dupa terminarea unui tub se cumpara alta marca de pasta de dinti. Este bine sa se foloseasca ape de gura pentru clatit. In Medias se gaseste apa de gura Fitodent (fabricata la BIERTAN), pe baza de tinctura de salvie.

      – Cumpatare si rezerva fata de grasimi de porc, afumatura, dulceturi, alcool dulce rafinat.

– Tartrul este dusmanul nr. 1. Detartrajul trebuie facut de medicul stomatolog, cel putin de trei ori pe an, urmat de un periaj profesional. Tartrul sau piatra tine departata gingia de dinte. In spatiul respectiv se inmultesc microbii.

Este necesar si tratamentul cu Rovamycine a 3 mil. U.I. = 20 de bucati:

1 comprimat se imparte in doua si se ia la interval de 12 ore – 1/2 dimineata si cealalta jumatate dupa 12 ore (seara). Acest tratament cu Rovamycine ajunge pentru 20 de zile si se repeta dupa sase luni. Nu vindeca boala, dar stabilizeaza procesul!

Tot pentru tratamentul paradontozei se recomanda Coenzima Q10 a 15 mg (un flacon cu 30 de capsule).

Se ia 1 comprimat pe zi, in timpul mesei. Se face un tratament de intretinere – o luna tratament si o luna pauza (tot timpul anului). Coenzima Q10 actioneaza pe sistemul imunitar, intarind rezistenta organismului. Rezultatul tratamentului se observa destul de rapid (2-3 saptamani).

O data pe trimestru se face tratament cu laptisor de matca liofilizat (praf). O cura este de 20 de fiole. „10 zile se beau 10 fiole (1 pe zi cu 1/2 h inainte de mancare). – 10 zile pauza.” Apoi se face tratamentul cu celelalte 10 fiole. Se taie o fiola de ser si o fiola de laptisor. Cu o seringa se ia serul si se introduce in fiola de laptisor, se amesteca cu acul, apoi se bea cu fiola.

300 g de granule de polen se pun la 1 kg de miere de albine, intr-un borcan mai mare (3 l). In fiecare zi se amesteca cu o lingurita de inox cu coada mai lunga (de mai multe ori pe zi). Polenul se macereaza foarte greu, dar dupa trei saptamani se ia cate o lingurita din aceasta compozitie de trei ori pe zi, cu o jumatate de ora inainte de masa

Dupa ce s-au spalat dintii (corect) – seara si dimineata este bine sa se stearga dintii cu un prosop micut (numai pentru dinti se va folosi). Stergand dintii, se face in paralel si masaj la gingie.

Acest tratament complex se recomanda in fazele incipiente. Dispare senzatia de mancarime, dispare sangerarea si halena (mirosul neplacut). Este important sa se stabilizeze aceasta boala, care in fond este deosebit de mutilanta. Pentru persoanele tinere, este deosebit de important sa-si mentina cat mai mult timp dintii pe arcada.

Cristina, medic specialist stomatolog

Lasă un răspuns