Insomnia, tratament ceaiuri cu acțiune sedativă

Insomnia este o suferințã specificã vieții moderne, încãrcate de stres psihic, și se caracterizeazã prin dificultate la adormire, somn superficial, cu treziri repetate, sau durata insuficientã și nereconfortantã a somnului.

Cauzele insomniei sunt numeroase

Unele boli somatice (boli de inimã, hipertensiune arterialã etc.), nevrozele, mesele copioase servite seara târziu, sedentarismul, consumul de cafea, ceai, bãuturi Cola, lectura unor cãrți sau vizionarea unor filme, zgomotul, cãldura sau frigul excesiv etc.

Pentru combaterea raționalã a insomniei trebuie în primul rând sã se stabileascã și sã se înlãture cauza. Regularitatea în toate activitãțile, respectarea orei de culcare și adoptarea unui program regulat de exerciții fizice nu pot fi înlocuite cu nimic. Influența reconfortantã și regeneratoare a naturii precum și exercitarea unei credințe autentice în Dumnezeu sunt în mãsurã sã ofere pace și liniște sufleteascã într-o lume atât de agitatã cum este cea în care trãim.

Ceaiurile cu acțiune sedativã sunt preferabile medicamentelor, mai ales dacã avem în vedere abuzul de somnifere și tranchilizante care a luat proporții alarmante în zilele noastre. Una dintre plantele medicinale ce pot fi de mare ajutor este odoleanul, din ale cãrui rãdãcini s-au preparat de mii de ani remedii naturale cu acțiune general sedativã.

Astãzi știm cã valeriana exercitã în plus efecte benefice în stãrile de anxietate. Ceaiurile de valerianã ajutã instalarea mai rapidã a somnului și reduc perioadele de trezire, o datã ce somnul s-a instalat.

Alte plante recomandate în insomnii sunt:

conurile de hamei, cãtușnica, roinița, floarea-patimilor, precum și pãducelul, teiul, mãghiranul, levãnțica și altele.

Un ceai combinat, recomandat în insomnii, stãri de anxietate, stres excesiv, neliniște, nervozitate, poate fi preparat din urmãtoarele plante:

talpa-gâștii – 2 pãrți, conuri de hamei – 2 pãrți, sovârv – 1 parte, flori de tei – 2 pãrți, rãdãcinã de valerianã – 2 pãrți, roinițã – 1 parte. Se preparã o infuzie din 2 lingurițe de amestec de plante la 1 canã cu apã. Pentru inducerea somnului se bea 1 canã seara, înainte de culcare. Pentru sedare se pot bea 2-3 cãni pe parcursul zilei.

extras „Incursiuni în Fitoterapie, dr Valentin Nădășan”

3 thoughts on “Insomnia, tratament ceaiuri cu acțiune sedativă”

  1. Pingback: Boala varicoasă și Hemoroizii, informații și tratamente

  2. Pingback: Diabetul zaharat, terapie cu plante medicinale - Viaţa cu Prioritate

  3. Pingback: Ceaiuri importante pentru Tratamentul Total al Cancerului

Lasă un răspuns