Hrănește pielea, vindecă iritaţiile şi arsurile solare – MUȘEȚELUL

Muşeţelul, una dintre cele mai utilizate plante medicinale din lume, este utilizat în industria cosmetică în calitate de ingredient principal, cu rol în calmarea şi catifelarea pielii.

Cu un efect regenerant, cicatrizant, antiseptic, antifungic, antiinflamator şi emolient, florile albe şi parfumate pot fi transformate în adevărate leacuri de sănătate şi frumuseţe.

Potrivit oricărui tip de piele

În cosmetică, preparatele pe bază de muşeţel sunt foarte apreciate, având aplicaţii largi şi fiind potrivite oricărui tip de piele.

Componentele active principale ale muşeţelului sunt chamazulene, apigenina şi bisabolol (levomenol), iar uleiurile esenţiale obţinute din muşeţel sunt utilizate pe scară largă în industria cosmetică (precum şi în aromoterapie).

Chamazulenul din compoziţia muşeţelului are rol dezinfectant, antiinflamator, emolient, decongestiv şi antialergic, în timp ce bisabololul conţinut de muşeţel are în plus şi rol antibacterian.

Este un bun adjuvant în tratamentul inflamaţiilor şi al iritaţiilor produse de acnee pe faţă şi corp, în vindecarea acneei, acţionând asupra tuturor ţesuturilor din organism, în principal asupra pielii şi a membranelor mucoase.

Cremă cu muşeţel

Crema de muşeţel folosită zilnic pe faţă şi pe corp, protejează şi hrăneşte pielea uscată şi aspră, vindecând iritaţiile.

Ingrediente

250 ml. ulei de măsline, de susan sau de floarea-soarelui presat la rece; 3 linguri de flori de muşeţel proaspete mărunţite sau 4 linguri de flori uscate mărunţite; 200 gr. ceară de albine (dată pe răzătoare)

Mod de preparare

Uleiul se pune într-o cratiţă, pe foc, pe baie de abur. Se adaugă florile de muşeţel, amestecând. Se lasă să fiarbă timp de 5-6 minute, după care vasul se îndepărtează de pe foc, compoziţia se amestecă  şi se lasă totul acoperit peste noapte, într-o cameră răcoroasă.

A doua zi se pune din nou pe foc, lăsându-se să dea în câteva clocote. Se strecoară uleiul prin tifon (se stoarce bine uleiul cu mâna), iar în uleiul cald obţinut se adaugă ceara de albine dată pe răzătoare, care se amestecă până se topeşte.

Crema cu muşeţel se depozitează într-un recipient de sticlă, se închide ermetic şi se păstrează la frigider.

Ulei de muşeţel

Uleiul de muşeţel se aplică în fiecare seară, după duş, pe tot corpul, prin masaj uşor. Folosit în mod regulat, remediul înmoaie pielea, o catifelează şi calmează iritaţiile, fiind foarte eficient şi în cazul pielii foarte uscate, ridate sau crăpate, şi al arsurilor solare.

Ingrediente

ulei de măsline presat la rece; flori de muşeţel mărunţite, proaspete sau uscate

Mod de preparare

Se umple o sticlă (fără a îndesa) cu flori de muşeţel, peste care se toarnă uleiul, până le acoperă. Sticla se închide ermetic şi se lasă la lumină, la soare, pe o perioadă de 2 săptămâni (14 zile). La final, se strecoară, iar recipientul se păstrează în sticle închise la culoare, la rece.

Apă de muşeţel

Aplicată pe ten (loţionare) în fiecare seară, după curăţare, apa de muşeţel împrospătează, are efect de estompare a ridurilor şi de reparare a iritaţiilor.

Ingrediente

4 linguri de flori de muşeţel proaspete sau uscate mărunţite; apă

Mod de preparare

Se toarnă o jumătate de ceaşcă de apă peste 2 linguri de flori de muşeţel, se acoperă şi se lasă de seara până dimineaţa, când se strecoară. Se toarnă o jumătate de ceaşcă de apă clocotită peste alte 2 linguri de flori, se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 20 de minute, apoi se strecoară.

La final, maceratul şi infuzia obţinute se combină. Apa se muşeţel poate fi păstrată în recipient de sticlă, la frigider, cel mult 3 zile.

1 thought on “Hrănește pielea, vindecă iritaţiile şi arsurile solare – MUȘEȚELUL”

  1. Pingback: Dureri de gât, tratamente naturiste cu plante

Lasă un răspuns