Pentru o bunã secreție lactatã este important ca femeia care alãpteazã sã se alimenteze bine, atât cantitativ, cât și calitativ, și de asemenea sã bea suficiente lichide. Femeia care alãpteazã trebuie sã evite cu strictețe cafeaua, tutunul, ceaiul negru și orice fel de bãuturã alcoolicã, inclusiv berea!

Dintre plantele medicinale care stimuleazã secrețiile glandulare, inclusiv ale glandelor mamare, amintim preparatele din fructe de anason, fenicul și chimen precum și cele din busuioc și ciumãrea. În timpul perioadei de alãptare sunt contraindicate plantele care ar putea scãdea secreția lactatã (de exemplu salvia), plantele ale cãror componente ar putea trece în secreția lactatã și ar putea afecta indirect fãtul.

Se vor evita cu strictețe toate plantele care pot da reacții adverse. În general se vor folosi numai cele mai bine cercetate plante și care sunt dovedite a nu prezenta nici un risc. Nu putem vorbi de ceaiuri recomandate în mod expres pentru femeia gravidã. Dimpotrivã, sunt multe fațã de care ea trebuie sã adopte fie o atitudine precautã, fie de totalã abținere.

Existã plante ale cãror principii active pot stimula contracțiile uterului și astfel sã ducã la avort (de exemplu: arnica, cornul-secarei) sau la hemoragii. În perioada sarcinii și alãptãrii, femeia trebuie sã manifeste prudențã maximã fațã de folosirea oricãrui ceai, oricât de inofensiv ar pãrea, și sã foloseascã, atunci când este absolut necesar, numai ceaiuri lipsite de riscuri sau toxicitate.

extras “Incursiuni în Fitoterapie, dr Valentin Nădășan”


2 comentarii

Culegerea, păstrarea si prepararea corectă a plantelor medicinale · august 25, 2021 la 11:58 pm

[…] completă: Plantele respective sunt puse peste noapte la macerat în apă rece. Pentru 1 baie este nevoie de 1 găleată (6-8 […]

Reteta contra durerilor reumatice si a anchilozelor · octombrie 13, 2021 la 3:01 pm

[…] si unor prieteni, iar rezultatele au fost de exceptie. O recomand mai ales in perioada aceasta de toamna, cand durerile reumatice incep sa-si faca de […]

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *