Fânul și florile de fân, un imens potențial terapeutic

Florile de fân folosite sub formă de împachetări, stimulează circulaţia sanguină periferică, relaxează musculatura, favorizează eliminarea toxinelor, intensifică metabolismul. Băile de flori de fân reduc inflamaţiile articulaţiilor, stimulează imunitatea generală, decongestionează traseul respirator. Cercetătorii au studiat chiar şi calitatea somnului, atunci când se doarme pe fân proaspăt cosit. Ei au pornit de la credinţa populară a ţăranilor din Tirol că un somn de jumătate de oră pe fân proaspăt e la fel de odihnitor ca o noapte de odihnă în pat.

Când fânul devine medicament

Fânul este un amestec de specii ierboase din familia gramineelor şi din peste şaizeci de specii de plante medicinale. În mai toate fâneţele întâlnim trifoiul roşu, trifoiul alb, ghizdeiul, coada-şoricelului, drobiţa, pătlagina, cimbrişorul, busuiocul sălbatic, piciorul-cocoşului, clopoţeii. În fâneţele din zona de câmpie şi de deal, mai apar trifoiul de baltă, salvia de câmp, cicoarea, lipicioasa, sânziana galbenă. La munte, întâlnim în fâneţe creţişoara, angelica, brânca-ursului, arnica, ţintaura. Aşadar, afirmaţia că în fân se ascunde o adevărată farmacie nu este deloc exagerată, o multitudine de specii medicinale cu acţiuni terapeutice din cele mai diverse fiind recoltate laolaltă cu iarba.

Florile de fân

Florile de fân se obţin prin scuturarea fânului imediat după uscare. Atunci, prin „sita” făcută de paiele uscate, sunt cernute flori, seminţe şi frunze ale plantelor medicinale care cresc laolaltă cu iarba. Pentru obţinerea acestor flori, fânul trebuie scuturat cât este proaspăt (imediat după uscare), altfel se scutură singur şi florile se pierd în timpul transportului şi al diferitelor manipulări, ori se degradează în timpul depozitării. Valoarea terapeutică cea mai mare o au florile obţinute din fânul din anul respectiv, în timp, ele pierzându-şi puterea curativă. Dacă nu am obţinut din timp flori de fân, se poate folosi fânul ca atare, mărind doar concentraţia extractelor folosite de cinci ori. În sanatoriile cu tradiţie din Occident, care utilizează acest gen de remedii, este folosit de obicei fânul ca atare, fără a mai separa florile de el.

REŢETE CU FÂN ŞI FLORI DE FÂN

Baia fierbinte cu flori de fân

Mod de preparare În cinci litri de apă fiartă se adaugă 10-15 mâini de flori de fân. Se lasă să se infuzeze vreme de 15-20 minute, amestecând din când în când. Se filtrează infuzia şi se toarnă fierbinte în apa de baie, potrivindu-se temperatura apei, aşa încât să se ajungă la 38-40°C. Baia durează 20-30 de minute, timp în care apa trebuie menţinută mereu foarte caldă prin adăugarea de apă fierbinte sau infuzie de flori de fân fierbinte.

Câteva indicaţii şi efecte terapeutice

Baia fierbinte cu flori de fân activează circulaţia, permite preluarea rapidă a principiilor active din plante, măreşte pe moment capacitatea de apărare a organismului în faţa infecţiilor. Este un remediu excelent contra infecţiilor renale şi a cistitei, reumatismului, guturaiului, gripei (în faza incipientă). Este recomandat cu precădere persoanelor cu mare sensibilitate la frig şi la curenţii de aer rece.

Băile fierbinţi parţiale, cum ar fi cea de şezut sau a membrelor, se fac într-un lighean, numai cu infuzie răcită până la temperatura de 37-39° C, fără adaos de apă.

Contraindicaţii şi precauţii

La baia completă cu flori de fân, creşterea temperaturii se va face gradat, pornind de la temperatura de 36-37°C. Nu vor face aceste băi fierbinţi persoanele hipertensive, care suferă de ischemie cardiacă, epilepsie, tromboflebită, arterită obliterantă în forme grave, care au suferit accidente vasculare.

Baia cu extract complet de flori de fân

Mod de preparare În 5 litri de apă se pun la înmuiat 7-10 mâini de flori de fân, timp de 8-10 ore, la temperatura camerei (de dimineaţa până seara). Se filtrează maceratul şi se pune deoparte într-un vas. Florile de fân rămase, la care se mai adaugă 3-4 mâini de flori proaspete, se pun la fiert 1-2 minute în 5 litri de apă clocotită, după care se lasă să mai infuzeze timp de 20-30 minute.

După ce s-a răcit acest decoct, se filtrează şi se combină cu maceratul la rece obţinut iniţial, după care se toarnă în apa de baie. Acest extract conţine, atât principiile active obţinute prin macerare, cât şi cele extrase la temperaturi înalte, fiind din acest motiv cel mai activ.

Cataplasmă cu flori de fân

Cataplasmă caldă O mână de flori de fân se opăresc cu o cană de apă clocotită, vreme de 10-15 minute. Se scot apoi florile de fân şi se filtrează. Se învelesc în tifon şi se aplică cât se poate de calde pe locul afectat.

Cataplasmă rece O mână de flori de fân se macină cu râşniţa de cafea sau se mărunţesc în piuă. Se adaugă peste ele apoi apă caldă (la 37-42°C) şi se lasă să stea vreme de 1-2 ore; apoi se învelesc în tifon şi se aplică pe locul afectat.

Boli care se tratează cu succes cu ajutorul florilor de fân:

Afecţiuni ale nervilor periferici, dureri musculare. Se fac băi generale calde, cu extract complet de flori de fân, băi care vor avea o durată de 30 de minute. Tratamentul se face de 2-3 ori pe săptămână şi are efecte blânde, de reglare a activităţii sistemului nervos central, dar şi de stimulare a nervilor periferici, de eliminare a durerilor musculare. Sunt indicate în parezele uşoare, în nevralgii, în mialgii.

Cistită şi boli renale. Se recomandă băile fierbinţi de şezut făcute seara, vreme de 10-20 de minute. Într-un lighean se toarnă 5-7 litri de infuzie fierbinte de flori de fân, care se lasă să se răcească la 39°C. După aşezarea în lighean, se mai adaugă din când în când infuzie fierbinte, pentru ca temperatura să rămână constantă. După baie, corpul nu se şterge, ci se învelesc şalele într-un prosop uscat şi cald, după care pacientul se acoperă cu o pătură, vreme de o jumătate de oră.

Reumatism. În reumatism se folosesc băile parţiale şi cele complete. De obicei, terapeuţii naturişti recomandă băile complete foarte fierbinţi, făcute cu extract complet de flori de fân: se toarnă în cada cu apă fierbinte (la 39-41°C) 5 litri de extract complet de flori de fân, se acoperă cada cu o folie, aşa încât doar capul şi gâtul să iasă afară, restul corpului „inspirând” aburii de flori de fân din cadă. Din când în când, se mai adaugă infuzie fierbinte, pentru ca temperatura apei să nu scadă. Aceste băi se fac o dată la două zile, pe o perioadă de minimum 10 zile; apoi se reduc treptat. Tratamentul este deosebit de eficient, deoarece la acţiunea antireumatică, analgezică, antiinflamatoare articulară a plantelor se mai adaugă un proces amplu de dezintoxicare. Reamintim că aceste băi fierbinţi sunt contraindicate persoanelor care suferă de boli cardiace şi vasculare.

Boli de piele. Numeroase plante care cresc laolaltă cu fânul au efecte antiseptice şi modifică anumite procese metabolice la nivelul pielii, atunci când sunt utilizate extern: trifoiul roşu combate ciupercile parazite, piciorul-cocoşului este antibacterian, pătlagina este antibacteriană şi favorizează refacerea ţesuturilor, sânziana galbenă este cicatrizantă, cimbrişorul şi coada-şoricelului sunt antiinflamatoare şi antialergice etc. Iată de ce băile cu extract complet de flori de fân sunt cât se poate de indicate ca adjuvant sau chiar ca modalitate principală de tratament pentru eczeme, infecţii bacteriene ori cu ciuperci la nivelul pielii, sclerodermie. Excepţie fac infecţiile în faza acută, care necesită folosirea unor antiseptice puternice, precum şi anumite dermatoze, care se agravează în mediu umed.

Pentru tratarea alergiilor, infecţiilor, acneei, psoriazisului, dermatozelor rebele la alte forme de tratament, se recomandă băi parţiale (în care să fie introdusă doar partea afectată) cu extract complet de flori de fân. Se începe cu o cură intensivă: 1-2 băi de 15-30 minute pe zi, timp de o săptămână, apoi se face o baie la 2 zile, timp de alte trei săptămâni. În paralel, se fac cure de dezintoxicare cu plante, cum ar fi trei-fraţi-pătaţi, soc, angelică.

Migrenă. Există mai multe modalităţi de aplicare a florilor de fân, în funcţie de tipul de pacient şi circumstanţele în care apare această afecţiune:

 Dacă durerea se diminuează la cald, se pune o cataplasmă caldă cu flori de fân pe ceafă, peste care se ţine o sticlă umplută cu apă fierbinte (pentru ca temperatura să nu scadă). Aplicaţia durează o jumătate de oră – o oră, timp în care pacientul rămâne cât mai relaxat, întins pe burtă, căutând să respire cât mai profund.

 În cazurile în care durerea se agravează la căldură, se fac cataplasme reci cu flori de fân, pe frunte şi tâmple, care se schimbă la 10-15 minute. O astfel de procedură va fi făcută timp de maximum o oră pe zi.

 Băile complete cu extract la rece din flori de fân sunt indicate mai ales persoanelor surmenate, care lucrează intelectual vreme îndelungată, care se simt slăbite şi devitalizate. Se fac cure – o baie completă la 3 zile, vreme de 3 săptămâni.

Insomnie. Se recomandă băile complete cu extract complet din flori de fân făcute seara, chiar înainte de culcare. Temperatura apei de baie va fi reglată aşa încât pacientul să se simtă cât mai destins. Baia durează 30 de minute. În prima săptămână va fi făcută câte o baie pe zi, înainte de culcare. Apoi se face câte o baie la 3 zile.

Adjuvant în boala canceroasă. Băile cu extract complet de flori de fân sunt un adjuvant preţios în tratamentul cancerului, datorită efectelor detoxifiante şi anticancerigene ale anumitor plante din fân. Printre plantele purificatoare menţionăm drobiţa, sovârful, chimenul, sânzienele albe, iar dintre cele anticancerigene: brânca-ursului (frunza mai ales), iarba-şarpelui, cimbrişorul, trifoiul roşu. Băile contra cancerului vor fi făcute de regulă o dată pe săptămână, maximum de două ori pe săptămână, şi vor dura jumătate de oră. Temperatura nu va fi nici prea mare, nici prea mică, pentru a nu suprasolicita organismul.

Folosirea extractului complet va da acestei băi şi valenţe revitalizante deosebite (datorită păstrării anumitor proprietăţi bioenergetice ale florilor de fân).

2 thoughts on “Fânul și florile de fân, un imens potențial terapeutic”

  1. Pingback: Dezintoxicare, terapia cea mai puternica cu efecte rapide

  2. Pingback: Hrănește pielea, vindecă iritaţiile şi arsurile solare - MUȘEȚELUL

Lasă un răspuns