Diabetul zaharat, terapie cu plante medicinale

Diabetul zaharat este o boalã metabolicã ce se manifestã în principal prin creșterea concentrației zahãrului în sânge (hiperglicemie), cu apariția acestuia în urinã (glicozurie). În întreaga lume, în anul 1985, existau peste 100 milioane de diabetici.

Se cunosc douã tipuri distincte de diabet zaharat. Diabetul zaharat de tip I, numit și insulino-dependent și diabetul zaharat de tip II, numit și insulino-independent. Tratamentul dietetic în diabetul zaharat nu poate fi înlocuit de nici un tratament medicamentos.

La mulți dintre diabeticii de tip II, dietoterapia poate constitui metoda predominantã de tratament. Mãsurile alimentare constau în limitarea grãsimilor, restrângerea proteinelor pânã la cantitatea recomandatã zilnic și a glucidelor pânã la acoperirea deficitului. Alimentația bogatã în fibre previne variația excesivã a glicemiei și constituie un factor care scade riscul de apariție a diabetului.

Pe lângã terapia cu insulinã sau antidiabetice pe cale oralã, care uneori este inevitabilã, regimul alimentar și regimul de activitate fizicã pot fi în mod fericit completate prin utilizarea inteligentã a plantelor medicinale cu acțiune hipoglicemiantã.

Cele mai importante plante medicinale sunt:

afinul, tecile de fasole, usturoiul, ceapa, semințele de schinduf, cicoarea, dudul, preparatele din ciumãrea, salvia și altele. Studii efectuate asupra unei plante din India, Gymnema sylvestre au arãtat cã aceasta scade necesarul de insulinã sau de medicaþie antidiabeticã oralã, regenereazã celulele secretoare de insulinã și astfel ajutã la reechlibrarea metabolismului glucidelor la pacienții cu diabet zaharat.

Un ceai combinat cu acțiune antidiabeticã se preparã din amestecul urmãtoarelor plante:

-frunze de afin – 4 pãrți, frunze de dud – 2 pãrți, frunze de nuc – 1 parte, frunze de urzicã – 1 parte, teci de fasole – 2 pãrți. Se preparã o infuzie din 1 lingurã de plante la 1 canã cu apã și se beau 2 cãni zilnic, timp de 7-10 zile.

Un alt ceai combinat recomandat la diabetici se preparã dupã rețeta urmãtoare:

-frunze de afin, ciumãrea, rãdãcinã de brusture, rãdãcinã de pãpãdie, teci de fasole, în pãrți egale. Se preparã un decoct din 1 lingurã de amestec de plante la 1 canã cu apã, fierbându-se 5 minute. Se strecoarã și se beau 2 cãni pe zi, timp de 10-14 zile.

extras „Incursiuni în Fitoterapie, dr Valentin Nădășan”

1 thought on “Diabetul zaharat, terapie cu plante medicinale”

  1. Pingback: Afecțiunile Aparatului Urinar, cauze și tratament - Viaţa cu Prioritate

Lasă un răspuns