CIUBOŢICA CUCULUI, reglează şi curăţă sistemul venos

Ciuboţica-cucului e o plantã rãspânditã prin pãşuni şi fâneţe, în zonele de deal şi de munte. Florile, de culoare galbenã, sunt grupate mai multe pe o tulpinã la a cãrei bazã se aflã un mãnunchi de frunze ovalare, alungite, cu suprafaţã încreţitã şi margine ondulatã.

Denumiri populare:

aglică, agliş, anghelină, calce, cinci clopoţei, ciuboţică mică, ciubotele cucului, oglici, talpa gâştei, ţâţa caprei, ţâţa oii, ţâţa vacii, urechiuşa ursului,
etc.

Cu decoct se spălau contra durerilor de ochi. Şi umflăturile se spălau cu fiertură iar plantele se puneau în legături. Cu floare de ciuboţică şi flori de soc se făcea ceai pentru astm.

Pisată cu apă se bea contra frigurilor. Infuzia de floare amestecată cu rădăcină de toporaş de pădure, se bea ca leac pentru febră tifoidă, catare, dureri de piept, astm, tuberculoză, iar seva din rădăcinile pisate se lua contra frigurilor. Rădăcina se fierbea şi din decoct se lua câte 3 ceşti pe zi, contra bolilor de rinichi, în special a calculilor renali.

Compoziţie chimică:

Rădăcina şi flori saponozid triterpenice 5-10%, (acid primulic, primulozida), heterozide ca: primverina (primverozidă) şi primulavrozidă, ulei volatil 0,10- 0,25, amidon, enzime, o substanţă iritantă. Acidul primulic prin hidroliză dă un aglicon de natură terpenică, numit primulagenină A. Primulaverozida şi primverozidă, aglicon, derivaţi ai acidului salicilic, imprimând mirosul specific

Acţiune farmaceutică:

Fluidifică secreţiile bronhice, emolient, expectorant, antispastic, sedativ, sudorific, decongestionant, cicatrizant, hemostatic, reglează şi curăţă sistemul venos. Are rol dilatator pentru vene. La unele persoane pot apare reacţii de intoleranţă manifestate prin alergii.

Mod de preparare şi administrare

  • 2 linguriţe de plantă mărunţită se va pune la 250 ml apă clocotită. Se va lăsa timp de 15 minute acoperit apoi se va consuma de 3 ori pe zi câte o cană.
  • Decoct din 1 linguriţă de rădăcină care se va pune la 250 ml apă. Se va fierbe timp de 5 minute după care se strecoară. Se pot consuma 3 astfel de ceaiuri pe zi.

Extern se va folosi cantitatea dublă de plantă.

Vin

Este recomandat mai ales pentru afecţiunile inimii şi venelor ca şi pentru defectele de circulaţie ale sângelui. Se va căuta un vin de bună calitate, preferabil din struguri care nu au fost stropiţi cu chimicale.

Se va prefera vinul alb dulce. Se vor pune la 1 litru de vin 4 linguri de flori mărunţite. Este preferabil să se folosească flori proaspete, caz în care se vor pune 5-6 linguri de flori mărunţite. Se lasă timp de 8 zile agitând des.

Se strecoară apoi. Se completează până la un litru cu vin. Se poate ca odată cu florile să se pună şi 2 linguri de rădăcină de pătrunjel tocată mărunt, caz în care este mult mai eficient. Se va lua câte o lingură cu 30 de minute înainte de mese de 3 ori pe zi în cure de lungă durată.

Sirop din rădăcină

Se macină fin cu râşniţa de cafea rădăcini uscate sau proaspete. Se va umple un borcan cam de 1\3 cu praf. Se pune peste acesta miere polifloră, până se umple borcanul. Se amestecă bine zilnic. Se ţine închis la temperatura camerei.

După 4 săptămâni se poate administra fără a se mai strecura În ceaiuri înainte de a se da se poate pune şi puţin bicarbonat de sodiu alimentar înainte de administrare.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni

afecţiuni renale sau vezicale, afte, ameţeală, apoplexie, ascită, boli de piept şi gât, bronşite, calculi vezicali sau biliari, cefalee, contracţii de natură nervoasă, astenii, contuzii, depresii, dureri de cap, dureri de ochi, echimoze, friguri, febră, ganglioni inflamaţi, gripă, guturai, hidropizie, inflamarea căilor respiratorii, insomnie, isterie, laringită, litiază urinară, inflamaţii ale miocardului (vin), migrene, nervozitate, nevralgii, plăgi, pneumonie, răceală, reumatism, rinite, rino-sinuzite, tuse de orice etiologie, tulburări gastro- intestinale, ulceraţii, umflături, varice(reglează şi curăţă circulaţia venoasă), vărsături, vertij.

extras”Leacuri și rețete naturiste adunate de la cunoscători”

1 thought on “CIUBOŢICA CUCULUI, reglează şi curăţă sistemul venos”

  1. Pingback: Măcrișul și Bozul, neprețuite prin zestrea lor tămăduitoare

Lasă un răspuns