Cerealele și Sănătatea, nefalsificate cu adaosuri otrăvitoare

Energia ascunsă în bobul care se pierde în palmă, unul din marile miracole ale universului vegetal.

Cerealele curate şi „pline de sănătate”, aşa cum ni le-a dăruit Dumnezeu, netratate chimic şi nefalsificate cu adaosuri otrăvitoare, sunt cele mai complexe alimente-medicament pe care vara ni le aşează în farfurii.

TĂRÂŢELE DE GRÂU

Expresia „scump la tărâţe şi ieftin la făină” este pe cale să capete în ultimele decenii cu totul alte conotaţii decât cele iniţiale şi aceasta din cauza rezultatelor extraordinare, obţinute prin tratarea cu tărâţe de grâu a unor afecţiuni din cele mai variate şi grave, de la obezitate şi tulburări digestive până la cancer şi alte boli incurabile. De „vină” sunt vitaminele din complexul B, magneziul, fibrele alimentare şi enzimele, prezente într-o concentraţie atât de puternică, încât un kilogram de tărâţe valorează mai mult decât un pumn de medicamente supersofisticate şi scumpe. Dar să vedem câteva dintre întrebuinţările lor.

Maceratul la rece (apă de tărâţe)

2-3 linguri de tărâţe se pun într-un pahar cu apă şi se lasă la temperatura camerei vreme de 8-10 ore, de seara până dimineaţa. După trecerea intervalului de timp necesar macerării, preparatul nu se filtrează, ci se consumă direct, atât partea lichidă (care este foarte bogată în vitamine şi enzime), cât şi pasta de pe fundul paharului (care este foarte bogată în minerale şi fibre alimentare). De regulă, se consumă un pahar de macerat dimineaţa pe stomacul gol, doar în anumite cazuri excepţionale doza ajunge la 2-3 pahare pe zi, luate înainte de fiecare masă. O cură cu macerat cu tărâţe durează minimum două săptămâni, putând fi prelungită până la două-trei luni, fără efecte adverse.

Pulberea fină de tărâţe

Se obţine prin măcinarea cu râşniţa electrică de cafea a tărâţelor, vreme de jumătate de minut, obţinându-se un praf care poate fi administrat ca atare, cu apă – câte o linguriţă înainte şi după masă – sau adăugat în mâncăruri (supe, ciorbe, salate de crudităţi etc.). De regulă se iau câte două linguriţe din această pulbere de tărâţe la o masă, fiind extrem de utilă pentru activarea şi uşurarea digestiei, dar şi în curele de slăbire. Tratamentul poate fi de lungă durată (6-12 luni), fără a apărea efecte adverse.

Indicaţii ale curei cu tărâţe

Îngrăşarea şi obezitatea

– se ia înainte de fiecare masă pulbere fină de tărâţe, câte o lingură minimum. În stomac, fibrele conţinute de coaja bobului de grâu îşi vor mări foarte mult volumul, „tăind” pur şi simplu foamea şi dând senzaţia de saţietate. În plus, ele ajută procesele de eliminare, importante în tratamentul obezităţii.

Digestia dificilă, indigestia – enzimele conţinute de tărâţele de grâu sunt un neîntrecut activator al digestiei, ajutând la mistuirea alimentelor. Câte o jumătate de linguriţă de pulbere de tărâţe luată înainte şi după masă „atacă” alimentele care cad greu şi elimină indigestiile, balonarea şi anumite forme de colită.

Litiaza biliară (prevenire, adjuvant în tratament) – se administrează pulbere de tărâţe, câte o jumătate de linguriţă înainte şi după masă.

Constipaţia şi colita de putrefacţie – în fiecare dimineaţă se consumă câte un pahar cu macerat de tărâţe, care are un efect laxativ şi de curăţire a intestinului. În cazurile cronicizate, refractare la tratament, se consumă încă un pahar de macerat seara, înainte de ultima masă.

Acneea, pielea cu sensibilitate alergică mărită – se face cură cu macerat la rece de tărâţe, câte un pahar pe zi, vreme de minimum 30 de zile

Prevenirea cancerului – o dată pe lună se face o cură de 10 zile cu macerat la rece de tărâţe, vreme în care se consumă un pahar de preparat pe zi. Fibrele alimentare, vitaminele şi mineralele din compoziţia sa sunt un preventiv excelent pentru cancerul la stomac, ficat, intestin şi rect, putând fi un adjuvant valoros şi în tratarea acestor forme de cancer.

Aplicaţii externe cu tărâţe

Pielea uşor iritabilă – se pun comprese cu apă de tărâţe (obţinută prin filtrarea maceratului descris mai sus) de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, vreme de 10 minute minimum.

Psoriazisul – pasta rezultată în urma macerării tărâţelor se înveleşte în tifon şi se aplică sub formă de cataplasmă pe plăgile psoriazice. Se face o aplicaţie pe zi şi îşi sporeşte eficienţa dacă e corelată cu tratamentul intern pe bază de crudităţi şi plante depurative.

Tumorile benigne (chisturi, fibroame, adenofibroame) – tărâţele amestecate cu apă se lasă 4 ore să se macereze la temperatura camerei, după care se învelesc într-un strat de tifon şi se aplică pe piele în zona afectată, unde se lasă minimum trei ore. După îndepărtarea cataplasmei, pielea se lasă să se usuce, după care se aplică un unguent de tătăneasă.

Lasă un răspuns