Cancerul de Pancreas se tratează cu Ulei de Canabis

Studiu unui cercetător de la Harvard, care poate avea „un impact major”

Cancerul pancreatic reprezintă doar 3% din numărul de cazuri de cancer din America. Dar, din cauza unei rate de supraviețuire pe un an de doar 20% și a ratei de supraviețuire pe cinci ani mai mică de 8%, se prevede a fi a doua cauză de deces datorată cancerului până în 2020.

Știrile despre această boală tind să fie descurajatoare, dar în ultimul timp, oamenii de știință de la Dana-Farber Cancer Institute au lansat câteva vești bune. În studiul lor publicat în revista “Frontiers of Oncology”, cercetătorii au dezvăluit că un compus care se găsește în canabis a demonstrat „potențial terapeutic semnificativ” în tratamentul cancerului pancreatic.

Substanța, numită FBL-03G, este un derivat al „flavonoidului” canabis – denumirea unui compus natural care se găsește în plante, legume și fructe care, printre altele, le oferă culoarea vibrantă. Flavonoidele din canabis au fost descoperite în 1986 de un cercetător londonez, Marilyn Barrett, iar ulterior s-a demonstrat că au beneficii antiinflamatorii.

Deși oamenii de știință bănuiau de mult că flavonoidele din canabis pot avea potențial terapeutic, faptul că acestea constituie doar 0,14% din plantă însemna că ar fi nevoie de câmpuri întregi de plante cultivate pentru a putea extrage cantități suficiente. Acest lucru s-a schimbat recent, când oamenii de știință au găsit o modalitate de a manipula genetic flavonoidele – făcând posibilă cercetarea beneficiilor acestora.

Cercetătorii de la Dana-Farber Cancer Institute au decis să ia potențialul terapeutic al uneia dintre aceste flavonoide, FBL-03G, și să-l testeze pe unul dintre cele mai mortale cancere, printr-un experiment de laborator. Rezultatele, potrivit lui Wilfred Ngwa, profesor asistent la Harvard și unul dintre cercetătorii studiului, au fost „majore”.

„Concluzia cea mai semnificativă este aceea că administrarea orientată către tumoare de flavonoide, derivate din canabis, a permis distrugerea atât a celulelor tumorale locale cât și metastatice, crescând astfel semnificativ rata de supraviețuire în cazul cancerului pancreatic”, spune Ngwa pentru Yahoo Lifestyle. Acest lucru are o importanta majoră, având în vedere că acest tip de cancer, cel pancreatic, este deosebit de refractar la terapiile actuale.

Ngwa spune că studiul este primul care a demonstrat acest potențial nou tratament pentru cancerul pancreatic. Dar, pe lângă distrugerea cu succes a acestor celule, savantul a aflat că flavonoidul FBL-03G este capabil să atace și alte celule canceroase. „Am fost destul de surprinși să vedem că medicamentul ar putea inhiba creșterea celulelor canceroase din alte părți ale corpului, care nu au fost vizate de tratament”, spune Ngwa. „Acest lucru sugerează că sistemul imunitar este implicat și în prezent investigăm acest mecanism”.

Acest lucru este important, spune Ngwa, pentru că acest tip de cancer, pancreatic, este adesea diagnosticat în stadii avansate, când deja s-a răspândit în organism, iar flavonoidele par a fi capabile să ucidă alte celule canceroase, ceea ce poate însemna că speranța de viață a celor cu această afecțiune ar putea crește.

Următorul pas pentru cercetătorii de la Harvard este finalizarea studiilor pre-clinice care sunt în curs de desfășurare, acestea speră Ngwa să fie finalizate până la sfârșitul anului 2020. Acest lucru ar putea pregăti condițiile pentru testarea noului tratament pe subiecți umani, oferind speranță unor oameni care au mare nevoie de ea.

„Dacă este tradus cu succes clinic, acest lucru va avea un impact major în tratamentul cancerului de pancreas”, spune Ngwa.

Beneficii ale uleiului de canabis, menționate în studiile de specialitate

Făcând obiectul a peste 10.000 de studii, uleiul canabis a fost menționat ca un adjuvant prețios în mai multe probleme de sănătate, cum ar fi:

Efecte antipshihotice. Studiile sugerează că uleiul de canabis ar putea ajuta persoanele cu schizofrenie și alte tulburări psihice, reducând simptomele psihotice.

Prevenția diabetului. La cobaii tratați cu ulei de canabis s-a constatat reducerea cu 56% a incidenței diabetului și reducerea semnificativă a inflamației celulare.

Efecte antitumorale. În studiile efectuate atât în laborator, cât și pe pacienți uleiul de canabis a demonstrat proprietăți antitumorale și de prevenire a cancerului de sân, prostată, cerebral, colon și plămâni, dar și în cazul leucemiilor sau cancerelor endocrine cum ar fi cancerul tiroidian.

Efecte de reducere a adicției. Consumul uleiului de canabis, prin modificarea circuitelor neuronale implicate în crearea dependenței de droguri, s-a dovedit foarte util în reducerea dependenței de morfină sau nevoia de heroină.

yahoo.com

Lasă un răspuns