Bolile reumatice, tulburări ale sistemului musculo-scheletal

Bolile reumatice sunt un grup de afecțiuni cu forme de manifestare, localizãri și cauze diferite. În fiecare dintre ele, este necesarã intervenția competentã a medicului, care va recomanda un tratament diferențiat în funcție de cauze, localizare și stadiu de evoluție.

Cea mai frecventã afecțiune din acest grup este reumatismul degenerativ sau artroza.

Tratamentul artrozelor constã în primul rând în normalizarea greutãții corporale, evitarea activitãților fizice care produc o uzurã accentuatã a articulațiilor afectate, purtarea îmbrãcãmintei cãlduroase, evitarea frigului și a umezelii.

Fizioterapia este importantã și indispensabilã atât în combaterea durerilor articulare, cât și în vederea încetinirii uzurii articulaþiilor. Împachetãrile calde (comprese umede calde, împachetãri cu parafinã) sunt deosebit de utile.

Dupã înlãturarea durerii și spasmului muscular se impune un program kinetoterapeutic regulat și de lungã duratã. Fitoterapia își gãsește și ea utilitatea alãturi de mijloacele fizioterapiei în calmarea durerilor, cu atât mai mult, cu cât utilizarea fãrã discernãmânt a medicației analgezice și antiinflamatoare (aspirinã, indometacin, ibuprofen, diclofenac etc.) are efecte adverse redutabile.

Cele mai utilizate plante în tratamentul artrozei, dar și al altor boli reumatismale sunt: scoarța de salcie, angelica, brusturele, cozile de cireșe, crețușca, drețe, frasinul, ienupãrul, merișorul, mesteacãnul, pirul, osul-iepurelui, mãtasea de porumb, socul, trifoiul-roșu, turița-mare, urzica, fãina de muștar sub formã de cataplasme și bãile generale în apã cu muguri de pin.

Un ceai combinat recomandat în bolile reumatice se preparã amestecând urmãtoarele plante, astfel:

frunze de mesteacãn – 2 pãrți, coada-calului – 1 parte, frunze de frasin – 2 pãrți, lemn-dulce – 1 parte, teci de fasole – 1 parte, scoarțã de salcie mãrunțitã – 2 pãrți, flori de soc – 1 parte.”

Se pun 2 lingurițe din amestecul de plante în 1 canã cu apã clocotitã și se fierbe cca 2 minute dupã care se lasã în repaus încã 15 minute. Se strecoarã și se beau 2-3 cãni pe zi.

extras „Incursiuni în Fitoterapie, dr Valentin Nădășan”

1 thought on “Bolile reumatice, tulburări ale sistemului musculo-scheletal”

  1. Pingback: Insomnia, tratament ceaiuri cu acțiune sedativă - Viaţa cu Prioritate

Lasă un răspuns