Boala varicoasă și Hemoroizii, informații și tratamente

Boala varicoasã se caracterizeazã prin apariția unor dilatații permanente și neregulate la nivelul vaselor de sânge venoase. De obicei, varicele sunt localizate în jumãtatea inferioarã a corpului, mai ales la nivelul membrelor, datoritã forței gravitaționale și a funcționãrii deficitare a valvelor venoase.

Astfel, sângele are tendinþa sã stagneze și sã producã o dilatație a peretelui venelor. Aproximativ 20% dintre adulți prezintã varice. La femei, varicele
sunt de cinci ori mai frecvente decât la bãrbați. În faza incipientã, varicele sunt asimptomatice. Pacienții care cer intervenția medicului în aceastã fazã o fac pentru cã venele dilatate și întortocheate sunt inestetice.

Mai târziu încep sã aparã dureri, crampe, pulsații, senzația de picioare grele și edeme – picioarele se umflã, mai ales seara, senzație care dispare pânã dimineața. Insuficiența venoasã prelungitã poate determina modificãri trofice cronice la nivelul gambelor care sã ducã la pigmentãri maronii ale pielii și chiar la ulcere varicoase.

Tratamentul varicelor urmãrește, prin mãsuri profilactice împiedicarea dezvoltãrii varicelor și a complicațiilor lor prin exercițiu fizic regulat (mers pe jos, înot), purtarea de ciorapi medicinali, evitarea ortostatismului (a statului în picioare) prelungit etc.

Folosirea de substanțe venotonice din plante poate fi consideratã ca un tratament adjuvant. În acest sens se vor folosi preparatele pe bazã de castan sãlbatic – Variterpul sau preparatele cu troxerutin – Venoruton sau Troxevasin. Existã și preparate orale cu troxerutin, extractele din frunzele arborelui templier (Ginkgo biloba) cum ar fi Ginkor fort.

Ultima mãsurã este tratamentul de îndepãrtare a varicelor. Acest lucru se realizeazã prin scleroterapie sau prin îndepãrtare chirurgicalã.

Hemoroizii sunt dilatații ale venelor hemoroidale (situate la nivelul pãrții terminale a intestinului gros) manifestate prin dureri și hemoragii, care apar mai ales la persoanele constipate, la sedentari și la femeile gravide. Ei pot fi și un semn de debut în cancerul rectal.

Durerea în perioadele de inflamație a hemoroizilor este datã de constipație, de o alimentație condimentatã sau de alcool. Tocmai din acest motiv, ca o primã mãsurã, se impune evitarea condimentelor, iar dieta trebuie sã fie ușor laxativã, pentru a permite un scaun ușor, moale, mai voluminos, care nu iritã mucoasa analã.

Excesul poate duce însã la diaree, care agraveazã iritația. De aceea sunt indicați fulgii de ovãz, grâul integral, prunele, și în general alimentele bogate în fibre. Un rol important în combaterea constipației îl are și aportul adecvat de apã care favorizeazã pasajul materiilor fecale.

Printre plantele cu utilitate în tratamentul varicelor, hemoroizilor, flebitelor și a altor afecțiuni ale vaselor de sânge venoase sunt recunoscute castanul sãlbatic, sulfina, tãtãneasa, urzica-moartã, hamamelis.

Pentru tratamentul extern al hemoroizilor se recomandã aplicarea unor comprese, spãlãturi sau bãi locale, cu ceaiuri din plante cu efect astringent, antiseptic, antiinflamator, calmant.

Un ceai combinat, util în astfel de situaþii, se poate prepara din flori de coada-șoricelului, frunze de pãtlaginã, urzicã și flori de mușețel, în pãrți egale. Se preparã o infuzie din 100 g de amestec de plante uscate, la 1 litru de apã și se folosește sub formã de comprese, spãlãturi sau bãi locale de 2 ori pe zi.

3 thoughts on “Boala varicoasă și Hemoroizii, informații și tratamente”

  1. Pingback: Hipertensiunea arterială, alimentația ca factor de risc

  2. Pingback: Fitoterapia în perioada sarcinii și alăptării - Viaţa cu Prioritate

  3. Pingback: Reteta contra durerilor la genunchi (gonartroza) - Viaţa cu Prioritate

Lasă un răspuns