Ateroscleroza – îngroșarea pereților vaselor de sânge

Ateroscleroza constã în îngroșarea pereților vaselor de sânge, ceea ce îngreuneazã curgerea sângelui în teritoriile respective. Pe mãsurã ce arterele se înfundã ca urmare a dezvoltãrii aterosclerozei, organele afectate suferã tot mai sever și în cele din urmã pot ceda.

Ateroscleroza poate avea diverse localizãri. Când apare la nivelul vaselor coronare, vorbim de aterosclerozã coronarianã. Aceasta poate duce în timp la apariția bolii coronariene, care se poate manifesta sub forma anginei pectorale, a infarctului miocardic sau a morții subite.

Când fenomenul apare la nivelul vaselor creierului, vorbim de aterosclerozã cerebralã; pe acest fond poate sã aparã un atac vascular cerebral, însoțit de diverse grade și forme de paralizie.

Principalul factor incriminat pentru apariția și agravarea bolilor cardiovasculare de naturã ateroscleroticã este colesterolul sanguin
crescut, care, la rândul lui, este mult influențat de aportul de grãsimi alimentare, în special de colesterol și grãsimi saturate.

Existã plante medicinale a cãror acțiune favorabilã asupra colesterolului sanguin a fost observatã. Iatã câteva dintre ele:

Plantago psyllium (plantã asemãnãtoare inului, care nu crește în România), fãina din semințe de in, schinduful, ginseng-ul, uleiul de citronela (Cymbopogon citratus), precum și uleiul de luminițã (Oenothera biennis), anghinarea, gãlbenelele, extractul de flori de tei.

Pe de altã parte, existã o mulțime de plante care, datoritã conținutului lor de flavonoizi, au proprietãți antioxidante, contribuind alãturi de alți factori antioxidanți la prevenirea oxidãrii colesterolului și la prevenirea formãrii trombilor. Un exemplu relevant în acest sens este extractul de pin maritim, foarte bogat în picnogenol.

Subliniem faptul cã în tratamentul aterosclerozei este vitalã modificarea corespunzãtoare a alimentației, reducerea adecvatã a grãsimilor saturate și a colesterolului alimentar, adoptarea unei diete bogate în alimente de origine vegetalã, evitarea sedentarismului, înlãturarea toxicelor (alcool, nicotinã, cafeinã) și adaptarea la stres.

extras „Incursiuni în Fitoterapie, dr Valentin Nădășan”

1 thought on “Ateroscleroza – îngroșarea pereților vaselor de sânge”

  1. Pingback: Boala varicoasă și Hemoroizii, informații și tratamente

Lasă un răspuns