În Romania este întâlnită aceată plantă în zona Mării Negre în solurile nisipoase, dar si în Delta Dunării. crește sub formă de arbust și ajunge pâna la 1 m înălțime.

Se pot folosi părţile verzi ale plantei.


Compoziţie chimică : din diferite specii de Epfedra s-au izolat mai mulţi alcaloizi (0,2-2%) mai puţin taninuri şi substanţe minerale. Dintre alcaloizi mai important este efedrina şi izomerul sau pseudo-efedrina. Efedrina naturală este levogiră şi se prezintă în cristale incolore, solubile în apă, alcool eter şi cloroform. Pseudoefedrina este puţin solubilă în apă, uşor solubilă în alcool şi eter.

Proprietăţile plantei

Se utilizează în China, din cele mai vechi timpuri ca remediu antiasmatic, cunoscut sub numele de Ma-Huang. Bronhodilatator, diminuă motilitatea gastrică, creşte presiunea arterială : vasoconstrictor local (pe mucoasa nazală) stimulează sistemul nervos şi centri respiratori.

Mod de preparare:

-1 linguriţă de plantă mărunţită la 250 ml apă clocotită. Se acopere pentru 15-20 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2 căni pe zi, sau la nevoie câte o lingură sau chiar în spălături nazale sau în formă de picături la tuse.

Se poate folosi la următoarele afecţiuni : astm bronhic alergic, cefalee, emfizem pulmonar, exantem, incontinenţă urinară, intoxicaţii cu morfină, scopolamină, etc

extras”Leacuri și rețete naturiste adunate de la cunoscători”


1 comentariu

Leacuri străvechi pentru alinarea suferinţelor · octombrie 13, 2021 la 5:43 pm

[…] si ceata, sunteti astmatici si v-ati uitat inhalatorul acasa. Simtiti cum se apropie o criza de astm. Intrati rapid intr-un bar sau o cofetarie si cereti doua cafele tari. Ultimele studii realizate in […]

Lasă un răspuns

Avatar placeholder

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *