Arțarul, proprietăți piretice și dezinflamatoare

Istoric: Arţarul apare deja în scrierile istoricului roman Plinius Secundus (23-79 d.Hr.), dar îl aflăm menţionat şi în papirusuri, ca unul din cele mai importante remedii folosite în medicina Egiptului antic. În secolul XII, călugăriţa Hildegard von Bingen îl caracterizează drept un arbore „uscat şi rece”.

Ea îl recomandă pentru combaterea febrei prelungite, fie punând frunzele în baia bolnavului, fie pregătind o licoare ce se amestecă în vin. Şi alţi vindecători ai Evului Mediu au cunoscut foarte bine arţarul. Toţi l-au prezentat ca pe un remediu cu acţiune antifebrilă. În zilele noastre, arţarului i se acordă din nou atenţie, mai ales datorită calităţilor sevei sale.

Deşi recoltarea sevei de arţar are o îndelungată tradiţie, ea a fost practic uitată pentru mult timp. Astăzi, seva este foarte apreciată ca sirop, respectiv ca îndulcitor. Ea se obţine la fel ca răşinile sau cauciucul, prin crestarea scoarţei. E regretabil faptul că în prezent s-a renunţat aproape cu totul la utilizarea arţarului în scopuri medicale, deşi până la începutul secolului XIX se preparau remedii, atât din crengile şi frunzele lui, cât şi din trunchi şi sevă.

Acum, nu se mai foloseşte decât siropul, ca edulcorant în diete. Extragerea sevei se face după anumite reguli. Manevrele brutale, executate de oameni nepricepuţi, pot duce la uscarea copacului, dacă el pierde prea multă sevă.

Ca leac întrebuinţat în medicina populară, arţarul continuă să-şi păstreze o anume însemnătate. Sunt preţuite în special proprietăţile sale antipiretice şi dezinflamatoare. Bucăţile de scoarţă şi frunzele proaspete se strivesc bine, se aşează pe o pânză curată şi se înfăşoară în jurul încheieturilor umflate, ori se pun pe ochii obosiţi. Şi atunci când ne simţim labele picioarelor grele şi înfierbântate, putem conta pe efectul răcoritor al frunzelor de arţar, introduse în şosete. Înţepăturile de insecte se pot trata, de asemenea, cu scoarţă şi frunze proaspete. Bolnavilor cu febră le ajută frunzele strivite, puse la tălpi.

Însemnătatea în ezoterism:

Arţarul ocupă locul al şaselea în seria simbolică a celor şapte arbori cosmici. El corespunde planetei Jupiter, zilei de joi, culorii albastre, iar dintre metale, zincului. Este copacul care linişteşte orice fierbinţeală şi spaimă. Lăsând să ardă mocnit puţin lemn de arţar pe mangal încins, el degajă un fum plăcut mirositor, ce calmează şi răcoreşte mânia şi agitaţia.

Fizioterapie astrologică: Arţarul se află în relaţie cu planeta Jupiter.

Efect stimulator: în disfuncţiile hepatice, în special în stazele biliare, ce pot influenţa negativ procesele metabolice.

Efect de atenuare: contra secreţiei prea abundente de bilă, pentru normalizarea funcţiilor ficatului şi colecistului. Remediul se practică fie prin aplicarea de cataplasme cu frunze şi scoarţă, fie prin consumarea siropului. La cataplasme, se pot întrebuinţa atât scoarţa, cât şi frunzele proaspete sau uscate.

Vindecări energetice:

Arţarul le este indicat mai cu seamă celor pe care un eveniment sau o împrejurare i-a zguduit şi i-a înspăimântat, astfel încât ei nu mai reuşesc să-şi recapete liniştea şi echilibrul. Modalitatea cea mai rapidă de contracarare a acestei stări neplăcute şi de limpezire a sentimentelor este aceea de a se odihni şi răcori zilnic câteva minute la umbra unui arţar. Terapia poate fi completată cu prepararea unui ceai din frunze proaspete.

Utilizarea în medicina veterinară: Frunzele de arţar constituie un furaj hrănitor şi fortifiant, ce se poate adăuga ca supliment la hrana zilnică a animalelor.

În bucătărie: Mugurii foarte fragezi de arţar, încă nedesfăcuţi, se pot folosi ca adaos în salate. Siropul obţinut primăvara serveşte ca un îndulcitor bine tolerat, cu efect uşor laxativ. Din aceeaşi sevă se poate prepara şi un oţet.

Utilizarea în cosmetică: Infuziile ajută la curăţarea tenului, iar frunzele proaspete, strivite, au o acţiune dezinflamatoare şi calmantă asupra pielii iritate

Lasă un răspuns